Sestavi si igralno konzolo za podoživljanje romantičnih 80-ih z Raspberry pi Zero WH

22.01.2021 09:09:16

Autor: Matjaž Ropret (Tehnozvezdje)

Sestavi si igralno konzolo za podoživljanje romantičnih 80-ih z Raspberry pi Zero WH

Na eni strani so zagrizeni igričarji, ki prisegajo zgolj na najnovejše igralne konzole ali PC-je z najzmogljivejšimi grafičnimi karticami, seveda v kombinaciji z ultra hitrimi zasloni. Na drugi strani pa ljubitelji starih iger, ki jim je kratkočasenje že vzpostavljanje vsega potrebnega, da sploh lahko poganjajo priljubljene naslove iz 80-ih let prejšnjega stoletja.

Da se seveda kupiti (kitajsko) kvazi konzolo s prednameščenimi 180 igrami in se s tem čisto solidno zabavati, a vendarle to ni tisto pravo. Precej bolj zanimivo jo je sestaviti s pomočjo kartičnega računalnika in ustreznega ohišja, nato pa poganjati enega od emulatorjev, ki omogoča nameščanje iger za različne hišne računalnike in igralne konzole iz preteklosti. Vse skupaj je silno retro in z današnjega vidika arhaično, pa vendar svojevrsten izziv in zabava, pa še drago ni.

Primerni strojni sestavini za tak projekt sta retro »konzola« GamePi20 in računalnik Raspberry Pi Zero. Skupaj staneta približno 50 evrov, potem pa je treba le še sneti enega od emulatorjev in najti igre. GamePi20 je ohišje z ducatom igralnih gumbov, dvopalčnim barvnim zaslončkom ločljivosti 320 x 240 in zvočnikom, za delovanje pa skrbi litijeva baterija vrste 14500. V to škatlo gre mali kartični računalnik z gigaherčnim procesorjem in 512 MB pomnilnika. Seveda ima režo kartico mikroSD, kamor uporabnik naloži operacijski sistem, omenjeni emulator in igre. Zadeva porablja le 140 mA toka pri 5V napetosti.

Za poganjanje iger sta na voljo okolji Recalbox ali Retropie. Slednji denimo lahko deluje znotraj linuxa, ki sicer teče na Pi-ju, lahko pa tudi samostojno. Omogoča poganjanje iger za več kot 50 priljubljenih sistemov, kot so bili različni Atariji, Amige, Segine in Nintendove konzole, Commodore 64, ZX Spectrum (Mavrica), Applovi računalniki, Neo Geo in celo nekateri Playstationi. Navsezadnje je malina, uporabljena za ta namen, kljub za današnje razmere skromnim zmogljivostim bistveno naprednejša od tedanje strojne opreme.

Nakar je seveda treba najti še igre. Četudi so te stare, jih ne gre kar piratizirati. Spletna stran Mamedev.org vsebuje nekaj zastonjskih iger, ki se jih vsekakor splača preizkusti. Na Amazonu se včasih da najti kartice s tisoči prednaloženih iger. Lahko pa se poskusiš prebiti tudi skozi 289 strani forumskega zapisa, kjer so povezave na veliko naslovov (a žal ne več vse delujoče).